Pavel Kadaňka și picăturile sale de plante (interviu)
02.11.2024 19:11
Interviu cu cel mai mare herbalist ceh
Pavel Kadaňka este cel mai mare fitoterapeut din Cehia. Și poate chiar cel mai mare din lume.
Adică, dacă măsurăm mărimea prin varietatea sortimentului.
Nu cunosc alt producător de tincturi de plante care să ofere aproape o mie de tipuri de tincturi din peste 400 de plante medicinale diferite.
Desigur, nu vreau să reduc din importanța altor fitoterapeuți, cum ar fi Doctorul Plantelor, MUDr. Zbyněk Mlčoch, sau doamna farmacistă Jarmila Podhorná și compania ei, Naděje. Însă ing. Pavel Kadaňka produce mult mai multe tincturi decât ceilalți fitoterapeuți și de aceea îl putem numi cel mai mare fitoterapeut din Republica Cehă.
Nu veți găsi multe plante uscate în depozitele sale. Domeniul lui Pavel Kadaňka sunt tincturile. Tot ce produce, de obicei a testat el însuși. Anul trecut, din acest motiv, a călătorit în Peru.
„Eram interesat să văd cum lucrează șamanii peruani din junglă. Eram interesat de opinia lor despre tratarea bolilor, de plantele pe care le folosesc, de ritualurile lor. De asemenea, am vrut să cunosc îndeaproape plantele dotate cu o forță atât de mare,” spune fitoterapeutul din sudul Moraviei.
Care sunt aceste plante?
Mai ales vilcacora, graviola și sângele dragonului. Datorită noilor cunoștințe dobândite din această călătorie, ne extindem acum gama de produse din plante peruane.
Dacă ar fi să alegeți cea mai utilă plantă din plantele noastre, care ar fi aceea?
Toate sunt utile. Dar cel puțin o plantă aș scoate-o în evidență datorită eficienței sale extraordinare. Este vitexul, tinctura din fructul de vitex. O plantă indispensabilă și versatilă pentru femei, capabilă să armonizeze sistemul hormonal feminin la orice vârstă.
Cererea variază în funcție de anotimp?
În general, se poate spune că primăvara oamenii doresc mai ales să slăbească, vara nu au timp să se îmbolnăvească, așa că vânzările scad. Toamna, cei mai conștienți cumpără plante cu efect imunostimulator, pentru a preveni bolile prin îmbunătățirea imunității. Și iarna atinge apogeul gripa sau, în ultimii ani, infecția cu coronavirus. Și pentru acestea, tincturile sunt foarte eficiente.
Oamenii vă cer sfaturi în privința bolilor? Și puteți să le oferiți sfaturi?
Oficial, doar un medic poate oferi sfaturi. Doar că, în timpul studiilor sale, un medic nu întâlnește niciun subiect despre plante medicinale. Medicul vă va recomanda un medicament. Iar dacă nu doriți medicamentul, trebuie să vă adresați unui fitoterapeut.
Cum ați ajuns să lucrați cu plantele medicinale?
Când, cu aproximativ douăzeci de ani în urmă, a trebuit să iau trei antibiotice diferite pentru a mă vindeca de o simplă amigdalită, mi-am spus că ceva nu este în regulă. Atunci am înțeles că omul trebuie să facă ceva și pentru sănătatea sa. Din pură întâmplare, l-am întâlnit și m-am împrietenit mai târziu cu domnul Pavel Váňa, probabil cel mai bun fitoterapeut al nostru de atunci. El mi-a recomandat planta bergenia pentru amigdalită planta bergenia, și de atunci nu am mai avut nevoie de antibiotice. Și asta m-a inspirat să mă ocup mai serios de plantele medicinale.
De ce ați ales plantele macerate în alcool?
Sunt mai multe motive. Încep cu cel mai simplu. Omul, prin natura sa, este o ființă leneșă, iar ideea de a se trezi mai devreme în fiecare zi pentru a prepara, de exemplu, o infuzie de un sfert de oră din rădăcinile unei plante medicinale în termos și apoi să o ducă la muncă și înapoi nu este prea atrăgătoare. Și apoi omite o doză, omite o zi și astfel se termină tratamentul natural. Fără a mai menționa că unele plante medicinale sunt destul de neplăcute în ceai. Unele trebuie zdrobite, altele nu suportă temperaturi ridicate… Astfel, oamenii primesc o tinctură gata făcută, picură dimineața 20 de picături, o pun în buzunar, iar la muncă pot aplica a doua doză și așa mai departe.
Și alte motive?
Un argument foarte important este puterea tincturii. Alcoolul are o capacitate mult mai bună de a dizolva substanțele active decât apa. În plus, tinctura este foarte stabilă – rezistă mulți ani după deschidere, chiar și la temperatura camerei.
Ați testat acest lucru?
Există un experiment al vindecătorului Josef A. Zentrich, care a lăsat să fie comparată în laborator tinctura sa veche de douăzeci
de ani cu una proaspăt făcută prin aceeași metodă. Diferența a fost de ordinul câtorva procente.
De unde obțineți idei despre cum să combinați plantele?
Scopul este de a obține efectul dorit cu o singură tinctură, adică un amestec în care plantele se completează și își intensifică efectul reciproc.
Puteți da un exemplu despre cum funcționează această sinergie?
De exemplu, să luăm tinctura împotriva amigdalitei. Conține trei plante medicinale. Bergenia elimină virușii și bacteriile din cavitatea bucală. Am testat pe mine însumi că astfel de microorganisme amenințate migrează în siguranță, în acest caz, din amigdalele faringiene și ocupă corzile vocale. După utilizarea geraniumului, boala părăsește și corzile vocale și se instalează pe bronhii. Aici ajută cimbrul. Folosind toate cele trei plante într-o singură tinctură, durerea amigdalelor dispare fără ca boala să afecteze alte organe.
Dar fitoterapeutul nu experimentează toate bolile…
De aceea mă bazez pe experiența predecesorilor noștri – în special Pavel Váňa și Josef A. Zentrich. Dintre fitoterapeuții internaționali, în special Stephen H. Buhner și James A. Duke. Și, bineînțeles, folosim și cunoștințele din Ayurveda, medicina tradițională chineză și medicina indienilor americani. Ne bazăm și pe studii științifice de in vitro, in vivo și studii clinice pe oameni din întreaga lume.
De câți oameni aveți nevoie pentru ca afacerea să funcționeze?
Suntem în principal o firmă de producție, nu comercială. Majoritatea angajaților se ocupă, deci, de producție. Momentan, reușim să facem față cu unsprezece persoane, inclusiv lucrătorii temporari care ne ajută în perioadele de cerere mai mare. Eu mă ocup, pe lângă producție, de strategia companiei, noile produse, vânzări, consultanță și recoltarea plantelor medicinale. Îi putem include și pe colaboratorii noștri externi, cum ar fi contabilul, specialiștii IT sau farmacista.
Cultivați majoritatea plantelor dumneavoastră?
Nu este posibil să cultivați toate plantele. Acest lucru se datorează atât cantităților de care avem nevoie, cât și faptului că multe plante nu cresc la noi sau nu sunt potrivite pentru cultivarea în condițiile noastre. De aceea, adesea mergem în natură. Plantele din grădina noastră și din recoltările sălbatice sunt de obicei prelucrate imediat după recoltare – nu le uscăm. În afară de aceste tincturi din plante medicinale vii, avem o gamă largă de tincturi realizate din plante uscate, pentru care furnizorii noștri ne asigură disponibilitatea pe tot parcursul anului.
Care este planta cel mai greu de obținut?
De exemplu, ciuperca Coriolus versicolor. Anul trecut am găsit doar un kilogram și jumătate, și asta după ce am mers în pădure aproape în fiecare weekend.
Sau Reynoutria. Aceasta este destul de comună pe malurile râurilor noastre, dar este dificil de stabilit dacă are trei ani, așa cum ar trebui să fie corect.
Există o concurență mare între fitoterapeuți?
Adevărații fitoterapeuți sunt foarte puțini, o parte din noile companii sunt proiecte de marketing care nu au nicio legătură cu pasiunea pentru plantele medicinale.
Sursă: iDNES.cz